IdentificacióNit dels músics PDF Imprimeix Correu electrònic

La nit dels músics: una festa incomparable

Per a molta gent, el nom de Cassà va unit intrínsecament a tapers i músics; ambdues activitats molt arrelades a la vila des de temps immemorials, i que han donat al poble un caràcter singular. Són aquests darrers els qui any rera any protagonitzen una bonica festa: la nit dels músics cassanencs.

Què és la nit dels músics cassanencs?

Tot l'esperit musical latent des de fa temps al nostre poble va esclatar fa quasi trenta-quatre anys en una festa singular. La nit d'homenatge dels músics cassanencs a la seva vila i de Cassà als seus músics té uns trets que la fan peculiar:

 • Es forma una nombrosa Cobla amb un vincle exclusiu: Cassà
 • Aquesta cobla es reuneix un cop l'any de manera desinteressada i espontània
 • Només toquen sardanes cassanenques o de músics relacionats amb Cassà
 • Se senten plenament identificats amb el poble que els ha vist néixer o que els ha acollit i el poble respon d'una manera extraordinària

Els forasters queden astorats de veure i sentir aquesta gran formació interpretant amb cor i amb tremp les nostres entranyables sardanes. La il·lusió que regna sobre l'empostissat i l'emoció dels que romanen a la plaça és el més remarcable de la revetlla.

30 aniversari

Qui l'organitza?

El pes de l'organització el porta l'entitat local "Amics de la Sardana", que compta amb la col.laboració de la Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura (Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana) - l'Excma. Diputació de Girona, Ajuntament de Cassà i la Caixa de Pensions, a més, és clar, dels músics locals, protagonistes de l'acte.

On i quan se celebra?

Aquest esdeveniment, llevat de cinc ocasions (una per problemes de pluja i quatre per manca d'espai) ha tingut sempre lloc a la plaça de la Coma, cor de Cassà i sempre és el divendres anterior a la Festa Major de Cassà (diumenge abans del Corpus).


L'any 2013 serà el dia 24 de maig.

El 2014, el 13 de juny.

El 2015, el 29 de maig.

El 2016, el 20 de maig.

El 2017, el 9 de juny.

El 2018, el 25 de maig.

El 2019, el 14 de juny.

El 2020, el 5 de juny.

Fent una mica d'història...

Tot va començar l'any 1976 en una tertúlia de cafè en la qual hi eren presents músics de la vila i membres de l'entitat sardanista local. Es va anar posant fil a l'agulla i tot va cristal•litzar el dia 11 de juny d'aquell mateix any, quan es féu realitat la primera edició. De seguida la cosa va agafar embranzida i la popularitat de l'acte s’escampà per tot Catalunya. Les quatre primeres "Nits" eren protagonitzades exclusivament per professors nascuts o residents a Cassà, però a partir de 1980 s'hi afegiren tots els actuants en les cobles cassanenques: La Selvatana i la Principal de Cassà, primer, i la Marina, la Unió, la Vila de Cassà i la Selvamar en els anys que han estat de Cassà. Les edicions s'han anat succeint. Fins al 2012 se n'han celebrat trenta-set, i totes han resultat multitudinàries.

primera nit dels músics

nit músics - una de les primeres edicions

Cinc edicions extraordinàries

En el transcurs d'aquests trenta anys hi ha hagut cinc edicions extraordinàries. Les del desè i del vintè aniversari foren un preludi del que seria el vint-i-cinquè, ja que hi varen intervenir formacions de tot Catalunya, les quals feren pinya amb els cassanencs per formar unes cobles gegantines: més de cent cinquanta instrumentistes.

nit dels músics - 25 anys

El dia 16 de juny de l´any 2000, amb motiu del VINT-I-CINQUÈ ANIVERSARI, aquests paràmetres se superaren àmpliament, ja que foren cent noranta-vuit els instrumentistes, amb més de quatre mil espectadors. En aquesta magna festa hi participaren DIVUIT COBLES de totes circumscripcions catalanes i de Catalunya Nord, que acompanyaren els músics locals. Foren les següents: Selvatana, Selvamar i Vila de Cassà (de Cassà), Amoga, Baix Empordà, Bisbal Jove, Cadaqués, Ciutat de Girona, Montgrins, Pla de l’Estany, Pral de Banyoles, Pral. de la Bisbal, Pral de Porqueres, sa Palomera, Jovenívola de Sabadell, Jovenívola d’Agramunt, Reus Jove i els Casanoves de Catalunya Nord.

Aquesta gran festa de la sardana, a més de ser una fita irrepetible, va entrar al Llibre dels Rècords Catalans com a la COBLA DE SARDANES MÉS GRAN DE LA HISTÒRIA.

30 aniversari

El 2005, amb motiu del trentè aniversari foren 10 les cobles actuants, amb uns cent músics. Aquesta edició va tenir la peculiaritat que els acompanyaren els membres de la coral Bell Ressò de Cassà, que celebrava el seu vint-i-cinquè aniversari i cantaren dues de les sardanes.

 

El 2010 prop de 120 instrumentistes varen canviar d'escenari i ens obsequiaren amb una audició al passeig Vilaret. L'ocasió s'ho mereixia, l'entitat celebrava el seu 35è aniversari i la cobla local la Principal del Cassà, el seu centenari. Amb motiu d'aquest aniversari es varen estrenar dues sardanes. Coral·lina, de Joan Lázaro, escrita expressament per a les noces de corall de la cobla, i Ressons de segle, de Raül Sànchez, membre de la Principal de Cassà.

Amb motiu d'aquesta commemoració del centenari es varen convidar a celebrar-ho conjuntament amb els músics cassanencs, els músics que formen part de quatre cobles centenàries, tres d'elles gironines: Montgrins, que va néixer el 1884, la Principal de la Bisbal, nascuda el 1888, la Principal d'Olot, que data del 1898 i Lluïsos de Taradell, que data del 1876.

 

Guardons

Sobretot gràcies a l'organització d'aquesta festa l'entitat local s'ha fet mereixedora d'algunes distincions:

 • L'any 1981 es va donar a Montserrat la Garlanda d'Or al Mèrit Sardanista a la vila de Cassà, concedida per l'Obra del Ballet Popular.
 • L'any 1991, l'entitat "Amics de la Sardana" recollien al Palau de la Generalitat el premi "Iniciatives", pels mèrits d'aquesta festa.
 • El mateix any, la Federació de Colles Sardanistes de les Comarques Gironines donaven als Amics de Cassà el premi a la millor tasca sardanista global en el transcurs de l'any.
 • L'any 1993 era Sant Sadurní d'Anoia qui homenatjava el Fet Musical i Sardanístic Cassanenc, del qual aquest acte és una viva expressió
 • L' any 1995, l'Obra del Ballet Popular ha donat el Premi a la Constància a Josep Moré, iniciador i ànima de la Festa.
 • L'any 1997, la Generalitat de Catalunya va nomenar "Amics de la Sardana" com a ENTITAT D'INTERÈS CULTURAL.
 • Els dia 29 d’abril de 2000 l´Obra del Ballet Popular va proclamar Cassà de la Selva com a CIUTAT PUBILLA DE LA SARDANA DE L´ANY 2000.
 • El mateix any l’Obra del Ballet Popular atorgava el premi a la continuïtat a Amics de la Sardana per la seva dilatada tasca de vint-i-cinc anys al servei de la nostra dansa.

Curiositats al voltant de la festa

 • Hi ha una peça que s'ha repetit cada any. "El Sereno", del compositor Josep Coll i Ligora, gairebé sempre ha tancat l'audició. Ha esdevingut l'autèntic himne dels Músics Cassanencs. En l'edició del trentè aniversari la coral la va cantar amb una lletra del mateix autor, pràcticament inèdita fins aleshores.
 • En aquests anys han estat estrenades deu sardanes dedicades exclusivament a aquest esdeveniment.
 • L'any del Vint-i-cinquè aniversari, els músics de les més de 18 cobles actuants ocupaven prop de 200 metres lineals agrupats en cinc rengles de quaranta metres!!
 • En aquesta edició van ésser necessàries més de mil fotocòpies, només per a les solfes (tot i fent-ne dues en cada full de paper).
 • La cobla ha entrat al llibre dels "Rècords catalans"
 • La figura d'un director s'ha fet imprescindible ja que, a causa de la llargada del cadafalc, els músics d'un costat no senten els de l'altre, sobretot en els introits.
 • L'any 1980, la ballada de sardanes va tenir caire reivindicatiu del nom de CaSSà amb la doble ss sorda intervocàlica. Totes les sardanes portaven en lletres grosses la controvertida SS.
 • L'any 1986 es va fer la presentació del llibre "Els Músics de Cassà", de Carles Malagrida, dedicat als instrumentistes locals.
 • Les dues cobles cassanenques que actualment hi actuen sumen 193 anys .

Resum

Per copsar el que significa per als cassanencs aquesta festa, ens hem fet nostra una estrofa del poeta Josep Maria de Segarra, que diu així:

...
Només hi ha un dia entre els dies que roden
que és tot pel nervi, pel cor i pel cant;
aquest dia pot fer allò que altres dies no poden,
i AVUI, és aquest dia tan gran.
Darrera actualització de dimarts, 5 de març de 2013 08:54
 


Funciona amb Joomla!. Designed by: joomla templates vps Valid XHTML and CSS.