Identificaciónit dels músics 2010 PDF Imprimeix Correu electrònic

nit dels músics 2010

 

El 28 de maig n’hi va haver una altra de sonada a Cassà! Enguany tornava a haver-hi els ingredients per fer una altra edició extraordinària de la Nit dels Músics Cassanencs: el centenari de la Principal de Cassà i les noces de corall de la festa.

 

 

El nombre 100 era el protagonista. Més de cent músics -varen ser prop de 120- varen fer pinya entorn dels músics cassanencs, els del poble i els de les cobles del poble, la Principal de la Cassà i la Selvatana, acompanyats per les cobles centenàries els Lluïsos de Taradell, els Montgrins, la Principal de la Bisbal i la Principal d’Olot, als quals es va afegir la Flama de Farners, que en complia trenta.

 

 

Anècdotes d’edats : Totes les cobles presents sumaven 721 anys. El músic més gran, en Llucià, en té 86; el més jove, en Jordi, 8, i el podem veure en el vídeo que hem insertat més amunt; ambdós, contrabaixos i fills de la vila. El jovent de l’escola de música de Cassà, com als darrers anys, hi va tenir una notable representació.

Molta controvèrsia havia provocat la ubicació de la festa al passeig Vilaret, lloc fins aleshores inèdit: que si no s’hi cabria, que si els arbres privarien la vista, que si hi hauria pol·len, pols o fang... La veritat és que, a posteriori totes les valoracions han estat d’allò més positives.

 

 

Parlant del cadafal, l’estructura era impressionant: 5 pisos de catorze metres de llargada, perfectament il·luminats. En aquest espai, impecablement emplaçada i dirigida pel director “titular”, l’Antoni Mas, la monumental cobla va interpretar una memorable ballada de sardanes en la qual hi havia dues estrenes, una per al centenari: Ressons de Segle, del jove fiscorn de la “Principal” Raül Sànchez, i l’altra del manresà Joan Làzaro: Coral·lina, dedicada als trenta-cinc anys de la Festa. Totes dues, precioses. Una altra, feta per en Francesc Camps per als doctors de la vila (recordem que el senyor Ruscalleda va complir els 100 anys el mateix dia que la Principal de Cassà, el 27 de març d’enguany). Les altres peces de la ballada ja són tres icones d’aquesta nit màgica, Amics de Cassà d’en Mas Ros, la Nit dels Músics de l’Antoni Mas i, no podia ser d'una altra manera, el Sereno, el trepidant himne de la Nit, que sempre ha estat el colofó de la ballada i que acaben tocant tots els músics dempeus.

 

 

Una gernació de gent que omplia el Passeig -on els hauríem posat, a la Coma?- va seguir entusiasmada aquesta vetllada, escoltant, aplaudint i ballant al ritme de la singularíssima formació musical.

Més de quatre es varen emocionar per la grandesa i el simbolisme de l’acte. Sens dubte, una festa que serà gratament recordada durant molt de temps.

 

 

La Nit dels Músics va comptar amb la presència de Ràdio Cassà, que va retransmetre l’acte en directe i amb les càmeres de TV3, que gravaren la ballada de sardanes amb difusió d’entrevistes a alguns dels protagonistes i que va ser emesa pel Canal 33 en el marc del programa “Nydia”, dedicat a la cultura popular catalana.

L’acte, organitzat impecablement per l’entitat sardanista local, comptava amb el suport de l’Ajuntament de Cassà, la Diputació de Girona i el Centre de Cultura Tradicional i Popular Catalana del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

Darrera actualització de dilluns, 4 de març de 2013 00:05
 


Funciona amb Joomla!. Designed by: joomla templates vps Valid XHTML and CSS.