IdentificacióCentenari Principal de Cassà PDF Imprimeix Correu electrònic

Actes de celebració del centenari

Presentació del CD "Ressons de segle", commemoratiu del centenari de la cobla

El dia 12 de desembre de 2010, al migdia, va tenir lloc al Teatre Puig d'Arques la presentació del Cd commemoratiu del centenari de la cobla la Principal de Cassà. L'acte va consistir en unes paraules del President d'Amics de la Sardana, entitat que ha promogut la gravació, de l'alcalde de Cassà, Carles Casanova i del músics Raül Sánchez en representació de la cobla, destacant la importància i la significació de l'acte.

 

 


Després hi va haver un concert amb algunes de les sardanes incloses en el Cd: Ressons de Segle d'en Raül Sánchez, I ara tu, mare, d'en Pau Vila, En un dia de vent d'en Lluís Bofill, Santfeliuenca, d'en Martí Llosent, Records de Treumal, d'en Joaquim Poll i per acabar L'Amic Crous d'en Pere Camps  i Als Drs Pascual i Ruscalleda, d'en Francesc Camps. La interpretació d'aquestes peces va ser molt aplaudida pel nombrós públic que va acudir al teatre. L'acte va acabar amb un refrigeri per a tots els assistents.

Ressons de segle MP3 (1 curt i 1 llarg)

I ara tu mare! MP3 (1 curt i 1 llarg)

Als doctors Pascual i Ruscalleda MP3 (1 curt i 1 llarg)

En un dia de vent MP3 (fragment)

El salze de l'estany de Banyoles MP3 (fragment)

Santfeliuenca MP3 (fragment)

Ànima endins MP3 (fragment)

 


 

venda de CD's:

AMICS DE LA SARDANA

contacteu amb: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la o truqueu al tel. 618519234

PREU: 12 € + despeses d'enviament

 


 

 

Presentació de la cobla

El diumenge 28 de març, diada del Ram, tal com estava anunciat a l’agenda de l’Ajuntament i al programa d’Amics de la Sardana que s’havia repartit casa per casa de tota la vila, va tenir lloc, al migdia, una audició de sardanes, a la plaça de la Coma, a cura de la cobla La Principal de Cassà.

presentació de la colaba Principal de Cassà el dia del seu centenari

 

Aquesta ballada va tenir un caràcter molt especial: La cobla celebrava el centenari de la seva fundació l’any 1910, i al mateix temps estava dedicada al soci més gran d’Amics de la Sardana de Cassà, el Dr. Josep Ruscalleda i Sabater, que el dia abans havia complert cent anys, motius pels quals l‘alcalde de la vila, Sr. Carles Casanova, va felicitar, en un parlament molt emotiu, tant la cobla com el Dr. Ruscalleda, a qui va ser lliurada una placa commemorativa de tal efemèride, que els Amics de la Sardana havien fet tallar en cristall pels germans Artigas d’Arenys de Munt.

 

 

 

Es va interpretar la sardana “Als doctors Pascual i Ruscalleda" (MP3) , que l’any 1983 en Francesc Camps va dedicar als metges de la vila amb motiu d’un homenatge popular que se’ls va tributar.

 

El temps hi va acompanyar molt, ja que el dia s’havia llevat amb un sol esplèndid, i varen ser molts els cassanencs i forasters que volgueren participar d’aquests actes tan entranyables.

 

Història de la cobla

La Principal de Cassà va néixer a Cassà de la Selva el 1910. Féu la seva primera actuació el 27 de març d’aquell any -diada de Pasqua- al Centre Republicà (avui Cercle Recreatiu) amb un notable èxit. La formació fundacional estava formada per Ramon Rossell, Josep Barceló, Robert Rich, Lluís Julià, Francesc Ferrer, Recared Oliveras, Miquel Roca, Emili Figueras i l'Enric, en Ricard i en Francesc Gruart.

Al llarg de la segona dècada del segle XX s’anà creant un prestigi ben merescut. El 1918 va participar a Caldetes en un homenatge que es va retre a Joan Manén i en aquesta ocasió va estrenar la sardana “El cavaller enamorat”,  que esdevingué molt famosa.

A partir del 1920 actuà a València en vàries ocasions i l’any 1924 anà a Madrid, contractada pel Centre Català de la capital espanyola, on interpretà la Santa Espina, prohibida en aquella època per la dictadura de Primo de Rivera.

L'any següent, "La Principal de Cassà" va escriure una pàgina de la història de la sardana: és la primera cobla que fa sonar les notes de la nostra dansa a través de la ràdio. Paradoxalment, no fou a Ràdio Barcelona E.A.J 1, inaugurada el 14 de novembre anterior, sinó a Radio Madrid, on la sardana saltà per primer cop a les ones. L'actuació fou en directe, ja que aleshores no hi havia els mitjans actuals de reproducció del so.

Acabada la guerra, la “Principal” reinicià les seves activitats sota la direcció de Joaquim Poll.

Al llarg dels anys ha participat a moltes festes de les nostres contrades on la sardana hi ha estat present.

L’any 1986 es traslladà a l’Argentina, acompanyant Jordi Pujol per commemorar l’aniversari del Casal de Buenos Aires.

Després, per raons extramusicals estigué uns anys actuant sota el nom de “Selvamar” i el 2010 torna per celebrar aquest centenari, que s’esdevé el dia 27 de març,

La formació actual és la següent :

Flabiol : Josep Mª Mascarell
Tibles : Nicolau Ejarque i Lluís Bofill
Tenores : Ferran Roure i Esteve Sallés
Trompetes : David Muñoz i Ivan Barceló
Trombó : Ricard Hospital
Fiscorns : Raül Sánchez i Jordi Santandreu
Contrabaix : Alexa Ruscalleda

Darrera actualització de dilluns, 4 de març de 2013 00:09
 


Funciona amb Joomla!. Designed by: joomla templates vps Valid XHTML and CSS.