Identificacióla Selvatana, 1988 - 2013 PDF Imprimeix Correu electrònic

07  Els darrers 25 anys

El capítol passat parlàvem de les noces de brillants, que va coincidir el 1988, any que precisament va coincidir amb el lliurament de la Creu de Sant Jordi a la cobla-orquestra. Finalment repassarem a grans trets com ha estat la trajectòria de la Selvatana en aquests darrers vint-i-cinc anys.

 

la Selvatana, en una audició de Sant Esteve, l'any 1999

 

L’aposta més forta de la Selvatana aquest últim quart de segle ha estat, sens dubte, la transformació que ha sofert sobretot tot en l’apartat d’orquestra. Sense deixar mai de banda la cobla, s’ha apostat per incorporar les últimes innovacions quant a arranjaments, escenari, tecnologies, repertori, vestuari, etc… fins aconseguir que actualment sigui una de les orquestres capdavanteres a Catalunya.

 

Aquest procés va començar l’any 1993 amb la incorporació de l’Antoni Mas com a director, juntament amb les veus de Susanna del Saz, Lluís Ballester i Xavier De Albert. Certament, el tomb que va fer la Selvatana es va traduir en un canvi i una millora evidents.

 

Any 2000. La formació de la Ciutat Pubilla de Cassà

 

Una altra part important en aquests 25 anys ha estat la concepció d’una obra molt important si parlem d’enregistraments. La cobla ha gravat gairebé 40 cd’s de sardanes, un de ball i un altre de concert. El disc de ball en concret va obtenir el guardó de “DISC CATALÀ DE L’ANY 1995”.

L’aposta més important, però, de la Selvatana ha estat i és la gran disposició i relació dels seus components a l’hora de tirar l’orquestra endavant i la gran estabilitat de plantilla que ha tingut durant aquests darrers anys. Tot i que molts músics i cantants de l’orquestra han tingut ofertes d’altres orquestres del mateix nivell, no s’han acceptat i han preferit quedar-se a la formació cassanenca. Això ha estat un orgull per a la Selvatana, ja que es transmet un gran esperit de treball i de superació.

 

el 2004, em formació de ball

 

El repertori, sobretot de concert, ha sofert una brutal renovació si la comparem amb altres orquestres del sector. La Selvatana ha estat la primera a incorporar-hi musicals, vestuari espectacular i efectes especials, la qual cosa fa que actualment el concert de la Selvatana, tant per la crítica com pel públic, sigui considerat del millor que s’ofereix a les nostres festes majors.

 

el 2008, en un concert

 

dues imatges del 2009, en formació de ball (a sobre i a sota)

 

Com a actes i participacions importants en aquests 25 anys, podem destacar l’actuació en les Olimpíades l’any 1992 al Palau de la Música Catalana, la ininterrompuda presència a la festa de la música per a cobla de Banyoles per Sant Martirià, participació en la proclamació de les ciutats pubilles de Solsona, Sant Sadurní d’Anoia, Santpedor, Flix, Martorell, Encamp, Malgrat de Mar i el que no podia faltar: Cassà de la Selva. Val a dir que, des de fa 10 anys, és la cobla-orquestra més contractada de Catalunya.

A finals del mes de setembre sortiran al mercat els darrers treballs discogràfics de l’orquestra, amb un cd de ball titulat “Centenari”, i un cd de concert titulat “Concert del centenari”. Està previst també enregistrar el concert exclusiu que ofereix la Selvatana, en formació de cobla i amb la col·laboració dels cantants, anomenat “Selvatana cobla i veus”. Tot això, a part de l’enregistrament de les seves sardanes més carismàtiques, entre les que hi haurà les que s’han estrenat enguany amb motiu del centenari.

 

En aquests darrers 25 anys, aquests han estat  els seus components :


Flabiols : Francesc Cortada, Mireia Barat i Cristina Farràs*

Tibles : Raimon Sabater, Josep Planas, Joan Barrera* i Jordi Feliu*

Tenores : Jaume Condal, Marcel Rahola, Josep Farràs* i David Martínez*

Trompetes : Carles Planas, Josep Mª Roviras, Josep Antoni Gómez, Santi Pi*, Josep Pineda* i Josep Bosch*

Trombons : Narcís Baulida, Joan Manuel Margalef, Joan Carles Aguerri i Ferran Guillamet*

Fiscorns : Pere Fontàs, Fco. José Rodríguez, Enric Estrada, Jordi Sellart, Jordi Amorós* i Eliseu Quintana*.

Baixos : Antoni Blàzquez i Lluís Subirana*

Cantants : Anna Vilanova, Marta Casquero, Biel Mas, Francesc (Purga), Jordi Giró, Mª Teresa Noguera, David Soteras, Xavier de Albert, Lluís Ballester, Susanna del Saz, Joan Carles Amador, Xavier  Benítez, Joan Gallemí, Dolors Teixidor, Robert Fàbrega, Noèlia Mora*, Rut Camps, Ulises Ordóñez, Fani Sánchez*, Jordi Velázquez*, Francesc Esteve  i  “Pitu” Manubens*.

Directors : Pere Fontàs, Jaume Oliver, Josep Cassú, Antoni Mas, Santi Escura i Jesús Santaliestra*

 

Els que estan en cursiva i negreta són els de la formació actual. El membre més veterà és el trompeta Santi Pi que hi és des de la temporada 1990, és a dir, des de fa 23 anys.

 

la formació actual de cobla...

 

...i la de ball
Darrera actualització de diumenge, 25 d'agost de 2013 14:25
 


Funciona amb Joomla!. Designed by: joomla templates vps Valid XHTML and CSS.