IdentificacióSelvatana, 75è aniversari PDF Imprimeix Correu electrònic

06  Celebració de les Noces de Brillants: un gran esdeveniment a Cassà

 

I arribem a la temporada del 1988. Justament l'any del 75è. aniversari de la fundació de la Selvatana, el de les noces de brillants. A Cassà s’hi varen celebrar tota una sèrie d’actes per commemorar aquest aniversari.

 

En primer lloc fem un repàs als components de la formació aquell any. Hi va haver tres canvis:  Jo­sep Ma. Brugué, primer tenor, deixa el seu lloc a Jaume Condal, que tocava l’anterior temporada a la Miramar; Teodor Parella va a l'Amoga i cobreix el seu lloc Francesc Josep Rodríguez, que prové de la Marina­da, de Badalona; el contrabaix l'agafa Antoni Blázquez, que tot just ha acabat el servei militar  i que abans havia estat a la Ciutat de Girona, i substitueix Roscada, que va als Montgrins.

 

 

Així, la cobla  del 75è aniversari queda constituïda d'aquesta manera:

Flabiol: Francesc Cortada

1r. tible: Raimon Sabater

2n. tible: Josep Planas

1r. tenor: Jaume Condal

2n. tenor: Marcel Rahola

Trompetes: J. Gómez, Carles Planas  i  J. Roviras.

Trombons: Joaquim Coma i Narcís Baulida

1r. Fiscorn: Francesc Josep Rodríguez

2n. Fiscorn: Pere Fontàs

Contrabaix: Antoni Blázquez.

Al ball, Baulida toca la bateria; saxo, flauta i clarinet van a càr­rec, com és habitual, dels qui toquen la fusta a la cobla;  en Quimet  Coma fa les tasques de primer violí, del qual és un extraordinari executant; els fiscorns se les entenen amb el trombó de vares i Pere Fontàs interpreta el piano elèctric i continua amb les tasques de director. I, és clar, els cantants: Maite, Anna, Biel i Jordi i, darrerament, també Francesc.

 

Tres records del 75è aniversari: la caràtula del disc, el llibre d'en Robert Roqué i la placa de suro d'agraïment

 

En primer lloc es van constituir dues comissions, una d’honorífica amb l’alcalde de Cassà, president i ponent de cultura de la Diputació de Girona, el delegat de cultura de la Generalitat a Girona i els exmúsics de la cobla Robert Vilallonga, Modest Puig, Delfí Suñer, Josep Puig “Moreno”, Tomàs Grau, Francesc Ruiz i Josep Mercader; una altra d’executiva, amb membres de l’Ajuntament de Cassà, d’Amics de la Sardana i dels músics Pere Fontàs, Marcel Rahola,  Raimon Sabater i Francesc Cortada.

Així deia la carta de presentació de la Comissió del centenari:


“EN LES NOCES DE DIAMANT DE LA COBLA SELVATANA
Festejar les Noces de Diamant d'una institució sempre ha estat una fita important. La cobla cassanenca LA SELVATANA, està a punt de fer-ho.
Enguany es compliran setanta-cinc anys de la primera actuació, a l'ermita del Remei, d'una colla de músics que, amb il·lusió i fermesa decidiren integrar-se al sempre difícil món de la música.
El mèrit de LA SELVATANA ha estat que, en aquest període tan llarg de temps, ha sabut servar sempre les qualitats inicials i s'ha mantingut entre les millors formacions musicals de Catalunya, deixant ben alt a tothora el pavelló de Cassà de la Selva, vila que sempre ha gaudit d'una arrelada tradició musical i sardanista. Per les seves files han passat una munió de noms il·lustres, que han escrit pàgines d'or en la història de la nostra dansa.
Estem ben segurs que aquesta efemèride no serà res més que un punt i seguit; que la cobla continuarà aportant el seu gra de sorra a la música catalana molts anys més.
Aquest 1988 serà un any de joia, un any en el qual tot el poble de Cassà farà costat a músics i a exmúsics (entre els que s'hi compta Robert Vilallonga, únic supervivent d'aquella audició del 1913) per celebrar aquest aniversari. Tots plegats volem fer participar de la nostra alegria i volem convidar als actes d'aquestes Noces de Dia­mant, a tots els qui estimen la nostra música i a tots els qui estimen el nostre país.
SELVATANA, FELICITATS i PER MOLTS ANYS !!

Comissió Organitzadora del 75è Aniversari de la Cobla Selvatana.

Cassà de la Selva 1913 - 1988.

 

L’aperitiu va ser el dia 16 de juliol amb una revetlla popular al pati del Col·legi Públic (avui “Puig d’Arques”) amb una ballada de sardanes a cura de la cobla barcelonina  la Lira i una extraordinària sessió de ball amb la formació d’orquestra, que va resultar d’allò més lluïda.

 

La revetlla al pati de les escoles


El plat fort arribaria el mes de novembre,  més concretament el dia 6. Hi va haver una missa solemne, cantada pels vocalistes de l’orquestra, amb l’assistència de multitud de músics i exmúsics en la qual les colles de Cassà hi varen ballar.

 

La Maite, en un magnífic solo. L'acompanya Pere Fontàs, a l'orgue

 

Una bona colla d'exmúsics...

 

...i també de personalitats

 

Les colles sardanistes es varen sumar a la festa i varen ballar a l'església

 

 

Seguidament, a la sala de sessions de l’antic ajuntament, presentación oficial del centenari, amb parlaments de les diferents autoritats assitents, dels músics i la presentación del llibre commemoratiu a càrrec del seu autor, en Robert Roqué i del disc (també hi havia un cassette) de les noces de brillants amb en Pere Fontàs, el director en aquella època. Després, un parell de sardanes a la Coma, no podia ser d’una altra manera, d’en Mercader i d’en Josep Coll.

 

En Pere Fontàs presenta el disc (a sobre) i el president de la Diputació clou l'acte (a sota)


La segona part de la jornada, a la tarda, al teatre del Puig d’Arques, es va interpretar el contingut del disc. Deien les cròniques que va quedar tanta gent a fora que s’haguessin omplert a bastament dos teatres. A mitja part del concert hi va haver l’homenatge a la cobla per part d’Amics de la Sardana representada pel seu president, Quim Massa; per part del poble, el seu batlle, Josep Mª Dausà i de la Diputació, el ponent de Cultura, el senyor Salvatella.


El concert al teatre Puig d'Arques

 

Nota :  El text és tret de les cròniques de Llumiguia de l’any 1988

Fotos : Manel Miralles

Darrera actualització de diumenge, 25 d'agost de 2013 14:15
 


Funciona amb Joomla!. Designed by: joomla templates vps Valid XHTML and CSS.